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1.Imagen marcada / sin marcar García, C.; Quintana, R.; Carnelli, J.P. Cursillo sobre manejo y riego en cultivos de hoja Tacuarembó (Uruguay): INIA, 1995. p. 1-17 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 85)
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó.
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2.Imagen marcada / sin marcar García, C.Quintana, R.Carnelli, J.P. Cursillo sobre riego en hortifruticultura, 2a. parte: riego por goteo en durazneros [s.l.]: INIA; Coop. CALCE, 1995. p. 1-12 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 84)
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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3.Imagen marcada / sin marcar García, C.Quintana, R.Carnelli, J.P. Fertirriego en cultivos protegidos y de hoja. [s.l.]: INIA; Coop. CALCE, 1995. 11 p. (INIA Serie Actividades de Difusión ; 82)
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  22/03/2018
Actualizado :  12/09/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, E.; LAKSO, A.N.
Afiliación :  ANDRES CONIBERTI MUNDY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; E. DELLACASSA, Laboratorio de Biotecnologia de Aromas, Facultad de Química, UdelaR, Gral. Flores 2124, 11800, Montevideo, Uruguay.; A.N. LAKSO, Department of Horticulture, College of Agriculture and Life Science, Cornell University, 630 W. N. Street, Geneva, NY, 24456, USA.
Título :  Under-trellis cover crop and deficit irrigation to regulate water availability and enhance Tannat wine sensory attributes in a humid climate.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Scientia Horticulturae, 2018, v. 235, p. 244-252.
ISSN :  0304-4238
DOI :  doi.org/10.1016/j.scienta.2018.03.018
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history :Received 11 December 2017, Revised 3 March 2018, Accepted 6 March 2018, Available online 20 March 2018.
Contenido :  Abstract: The goal of our study was to improve Tannat grape and wine composition by achieving vine balance in high-capacity conditions. The current Uruguayan grape-growing paradigm accepts unpredictable periods of water deficit or excess in non-irrigated vineyards, only applying herbicides to eliminate weed competition (H). We used an under-trellis cover crop (UTCC) to limit vine water availability and to reduce vine growth rate and final canopy size. However, to avoid excessive vine water stress due to UTCC competition, irrigation was used as needed during water deficit periods. The experiment was conducted over three consecutive growing seasons from 2011 to 2013, in two experimental vineyards located in southern Uruguay (34°?S 56°?W). Treatments were: UTCC (full cover of the vineyard soil with tall fescue) versus conventional alleyway tall fescue with a 1.0?m-wide weed-free strip under the trellis. Deficit drip irrigation was provided at mid-day stem water potential (SWP) thresholds of ?0.9?MPa early in the season and ?1.1?MPa later. Shoot growth rate, SWP, berry size and berry composition (Brix, organic acids, total anthocyanins) were monitored over the season as well as final yield, cluster and pruning weights and wine sensory attributes. UTCC regulated vine vegetative growth and final canopy size and reduced bunch rot incidence as well as increasing fruit Brix and anthocyanin concentration in grapes and wines. Wines from UTCC treatments had an increased fruity aroma and... Presentar Todo
Palabras claves :  TANNAT; VIGOR; VINE BALANCE; WINE SENSORY ATTRIBUTES.
Thesagro :  VINO; VITICULTURA.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE102310 - 1PXIAP - DD
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